Meny
 
Skördetider

Skördetider

Nu är den härliga hösten här och det dags att ta hand om höstens gåvor i våra trädgårdar, äpple, päron och plommon. I år är det ett riktigt bra skördeår för frukter, vilket odlarna tycker är toppen men det kan bli något  övermäktigt för den enskilde trädgårdsägaren. Här kommer lite tips vad du kan göra med all din frukt

De flesta människor gillar frukt, men alla har inte sin egna fruktträdgård. Lägg de frukter du själv inte förbrukar i en fin korg eller låda vid tomtgränsen och skriv en liten skylt, att här får ni gärna ta frukt. Du blir av med frukten och slipper kasta den och du gör någon glad på samma gång. Ett vinnande koncept.

 

Sommaräpplen klarar inte någon längre förvaring men vinteräpplen kan förvaras torrt, mörk och svalt upp till tre månader. Det ger dig färsk frukt under några av våra vintermånader.

 

Varför inte köpa en råsaft centrifug och fixa din egen fruktjuice. Äpplen och päron behöver inte kärnas ur eller skalas, bara att stoppa i centrifugen. Stenfrukter som tex plommon behöver du avlägsna kärnan. Citrusfrukter behöver skalas för att inte ge en besk bismak. Godaste juicen får du om du mixar frukter tex när du gör äppeljuice tar du en eller två apelsiner i , för det tar bort strävheten i äppeljuicen och rundar av smaken. Juicen håller sig några dagar i kylen.

 

Visst kan du stå och skala äpple efter äpple för att göra äppleskivor, men varför inte investera i en äpplesvarv ,som både skalar och gör perfekta skivor i ett svep. Frys in äppleskivor och du kan göra äpplechips eller äpplepaj hela vinter.

 

                                                  äpplesvarv

Äpplesvar hittar du hos Cervera och Coop

 

Torka din frukt och blanda i din musli. Det blir både gott och nyttigt. Du kan torka både i ugn eller med en frukttork.

.

Att koka äpplemos, chutney eller marmelader är enklare än du tror. Perfekt att ha på morgongröten eller till ost och kex brickan. Vem blir inte imponerad av hemmagjord marmelad.

 

Förr lade man ofta in frukten i lag för att få en lång hållbarhet. En mattradition som avtagit, men det är kanske dags att skaka liv i den traditionen. Det är väldigt gott med inlagda päron

 

 

                                               

 

Äpplechips

3 äpplen, gärna Pink lady

0.5 tsk malen kanel

 

Gör så här

1. Ta bort kärnhuset med en urkärnare och skär äpplena i tunna skivor. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och pudra över kanel.

2. Låt stå i ugnen tills de är som chips, ca 3 tim. Öppna ugnsluckan då

och då för att släppa ut fukten som bildas.

 

Ps. Vill du ha flera plåtar samtidigt i ugnen behöver du en varmluftsugn.

 

                                               

Päronmarmelad

ca,5 dl

 

0.5 kg päron

1 citron, saften

1 msk ingefära, fint tärnad

2 msk honung

3 dl syltsocker

 

Gör så här

1. Skala och skär päronen i små bitar.Lägg i en kastrull med citron-

saft och låt koka ca 15 min.

2. Tillsätt ingefära, honung och socker. Rör om och låt koka 3 min. 

3. Häll upp i en väl rengjord glasburk och låt svalna innan den ställs

i kylen att kallna.

 

                                                 

 

Plommonchutney 

10 PORTIONER

1.5 kg plommon

1 dl vatten

11 dl socker

4 msk salt

2 citroner, pressad saft

0.5 kg hackad gul lök

1 vitlök, hackade klyftor

3 dl vinäger

0.5 dl gula senapsfrön

1 msk koriander

1 tsk timjan

0.5 tsk kajennpeppar

 

Gör så här

1.Väg plommonen, skölj dem och lägg dem i en tjockbottnad

gryta tillsammans med vattnet. Koka sönder plommonen under

lock ca 30 minuter. Tag upp kärnorna med en sked och räkna dem.

2. Tillsätt socker, salt, citronsaft, lök, viklök, vinäger och senapsfrön.

Koka sakta utan lock ca 1 timme. Tillsätt koriander, timjan

och kajennpeppar efter ca 30 minuter. Skumma väl.

3. Häll upp på väl rengjorda burkar. Fyll ända upp och sätt på rena

lock när chutneyn svalnat något. Förvara svalt.

 

Recepten är hämtade från Coop Forum

 

Senast ändrat - 07 september 2018

Relaterade butiker

coop logo
Cerveras Logga