Meny
 
Midsommarmaten

Midsommarmaten

 

Härliga midsommar nu är du snart här med god mat, lekar och annat skoj. Tryter fantasin får du lite hjälp på traven av Torp inspirationsblogg.

 

Många av våra högtider är starkt förknippade med mat, Midsommar är inget undantag. Sill, lax, färskpotatis och jordgubbar bara för att nämna några absoluta favoriter på Midsommarbordet. Kanske känner du dig redo att höja din buffé till nya höjder med hemmagjord sill och nybakad jordgubbstårta eller varför inte små mumsbitar av lax och sill.

 

                                                      midsommartårta 

Midsommartårta 12 bitar

Tips! du kan göra bottnarna i förväg, då går det blixtsnabbt att montera ihop den ljuvliga tårtan!

Tillagningstid; 35 min+ tid att svalna. Ugnstemperatur; 175º

 

Ingredienser;

 75 g smör

 200 g riven kokos (6 dl)

 2 dl strösocker

 3 ägg

 0.5 citron, finrivet skal och pressad saft

 

Fyllning och topping

 3 dl vispgrädde

 1.5 liter jordgubbar ev. ätbara blommor

 florsocker

 

Gör så här

1.Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Rör ihop med kokos och socker. Tillsätt ägg och citron och rör till en jämn smet.

2. Häll ut smeten i två högar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till med t ex en slickepott till 2 runda bottnar, ca 1 cm tjocka, med en diameter på 22 cm.

3. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna. Vispa grädden fluffig. Lägg ena bottnen på ett tårtfat och skiva över hälften av jordgubbarna.

4. Lägg på den andra bottnen och bred på grädden. Toppa med jordgubbar, garnera ev. med ätbara blommor och pudra över lite florsocker.

                                                               Senapssill 

Senaps- och gräslökssill* 6 portioner

 Tillagningstid; 10 min+ 1 tim i kyl

 

Ingredienser

 400 g matjesfiléer

 2 dl crème fraiche

 1 dl majonnäs

 1 msk flytande honung

 2 tsk dijonsenap

 3 msk grovkornig senap

 1 dl strimlad färsk gräslök

 

Gör så här

Skär sillen i ca 1 ½ cm stora bitar. Blanda resten av ingredienserna och vänd ner sillen. Låt stå i kylen minst 1 timme före servering.

 

                                                                lax 

Sill- eller laxmunsbitar 4 portioner

 Tillagningstid; 10 min

 

Ingredienser

 1 kg små kokta och kalla färskpotatisar

MATJESILL:

 200 g matjessill, i bitar

 1 dl gräddfil

 1.5 msk finhackad gräslök

KALLRÖKT LAX:

 80 g färskost

 0.5 finhackad dill

 150 g kallrökt lax, i små bitar

 0.5 urkärnad och finhackad röd chili

 

Gör så här

Skär bort en liten del av undersidan på potatisen så att den kan stå. Välj sedan något av tillbehören eller blanda fritt.

Matjessill; Fördela matjessillbitarna på hälften av potatisarna, toppa med en liten klick gräddfil och gräslök.

Kallrökt lax; Blanda färskosten med dill. Fördela över resten av potatisarna, toppa med kallrökt lax och finhackad chili.

  

                                                      Cervera 

 

                               Tappkransbehållare, Kilner och servis i melamin, Royal Doulton.Finns hos Cervera

 

Smaksätt vatten med sommarenssmaker, vattenmelon, hallon, lime, citron, jordgubbar, gurka, myntablad eller citronmeliss.

Skippa papersassietter och tråkiga engångsplastglas. Satsa på en tålig servis av melamin i sommarens färger. Perfekt att ta med på alla sommarens picknics. 

 

Fler recept på god midsommarmat finner du på Coop.se och ingredienserna kan du handla hos Coop Forum på Torp köpcentrum. 

 

*Recept av Lena Söderström och foto: Eva Hildén Smith 

Senast ändrat - 15 juni 2018

Relaterade butiker

coop logo
Cerveras Logga